İzmir Dedektiflik A.Ş. Değerlerinizi Korur.

Ücretsiz danışma hattı 444 7 635

Boşanma Bilgileri

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma şartları oluşmadığında uygulanan bir boşanma dava şeklidir. ülkemizde uygulanan hukuk sisteminde tarafların boşanma şartlarında anlaşmaları halinde anlaşmalı olarak boşanabilirler. Ancak taraflar arasında boşanma şartlarında anlaşma sağlanaılmaması halinde eşlerden birisi çekişmeli boşanma davası açarak boşanma sürecini başlatabilir. Tarafların çekişmeli boşanma kararı aldıkları durumlarda boşanma kararını alan taraf öncelikle bir boşanma dilekçesi hazırlayarak hazırlamış olduğu  boşanma dava dilekçesini yaşamış olduğu yerin Aile Mahkemesine Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava dilekçesi olarak verir. Çekişmeli boşanma davası tarafların boşanma, velayet, maddi ve manevi tazminat ile nafaka konularında anlaşmaya varamadıkları durumlarda bir tarafın bu taleplerle birlikte diğer taraf aleyhine açtığı boşanma davası demektir. Kural olarak davada her davacı açtığı davada kendi iddialarını ispat etmek ile mükelleftir.  Boşanma davasında davayı açan taraf hukuka uygun olarak topladığı deliller ile birlikte boşanma sebeplerini de dile getirerek boşanma dilekçesini ilgili mahkemeye verir. Mahkeme dava dilekçesini karşı tarafa göndererek karşı tarafın davaya cevap vermesini bekler. Karşı taraf davaya yasal süresi içerisinde cevap vermez ise davacı tarafın dilekçesi üzerine duruşma günü açarak tarafların ön inceleme duruşmasında bütün delillerini bildirmeleri için süre verir. Bu süre içerisinde bildirilen deliller mahkeme tarafından toplanarak daha sonraki duruşmalarda tanıklar dinlenip, toplanan deliller değerlendirilerek davacı tarafın iddiasını ispat etmeye yeterli taraflar arasındaki evlilik birliğini Hukuk’a uygun olarak sona erip ermediğini takdiri vicdani kanaatte dahil olmak üzere takdiri ve değerlendirilmesi yapılarak dosyada toplanan delillere göre mahkeme evlilik birliğinin sona erip ermediği ve boşanmaya karar verilip verilemeyeceği hususlarını vicdani kanaatine göre karar verir.

Çekişmeli boşanma davası her zaman taraflar arasında yıllarca sürecek olan bir rahatsızlık davasıdır. Taraflar boşanmaya konu olan olaylarda karşılıklı olarak anlaşıp da mahkemeye müracaat edemedikleri zamanlarda bu tür boşanma davası yoluna gitmektedirler. Bu dava bazen yıllar sürmekte, istinafı ve temyizi de mümkün olduğundan taraflar yıllar boyunca boşanamamaktadırlar. Bu davaların en önemli çekincelerinden bir tanesi davacı ve davalı tarafın ayrı ayrı kendi iddialarını mahkemeye sundukları ayrı ayrı  delillerle ispat etmesi nedenine dayandığından ve mahkemelerin de tarafların her bir delilini ayrı ayrı toplama  ve değerlendirmeye tabi tuttuğundan dolayı çekişmeli boşanma davaları mahkemelerde tabiri caizse yıllarca sürmektedir. Boşanma delilleri güçlü ve kuvvetli ise davayı uzatmaya yönelik bir tarafın kötü niyetli tutum ve davranışları mahkeme hakimlerince dikkate alınmaksızın toplanan delillere göre en kısa sürede davalar usul ve yasaya uygun olarak sonuçlandırılmaktadır.

Tarafların açmış olduğu çekişmeli boşanma davasında mahkeme sadece tarafların boşanıp boşanmayacağına, var ise çocukların velayetlerinin hangi tarafa verileceğine, maddi ve manevi tazminat ile birlikte nafakaya hükmetmektedir.  Ancak evlilik birliği içerisinde edinilen malların olduğu durumlarda bu malların paylaşımı ile ilgili bir de katkı payı, mal rejimi yani ortak edinilen malların paylaşımı davası açılması gerekmektedir. Boşanma davası ile birlikte katkı payı, mal rejimi davası da açılabilir. Ancak katkı payı, mal rejiminin görüleceği mahkeme öncesinde açılan boşanma davasını bekletecek sebep yaparak boşanma davasının sonuçlanmasını bekleyecektir. Boşanma davası sonuçlandıktan ve kesinleştikten sonra katkı payı, mal rejimi davası görülmeye devam edilerek tarafların kusur oranlarına göre sonuca bağlanacaktır.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

ÖNEMLİ UYARI
izmirdedektiflikburosu.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.
WHATSAPP
ile iletişime geç